Stressa ner – och lindra magbesvären

Stress är ett av vår tids moderna monster och stress kan påverka din mages mående kraftigt. Kan du tygla stressen med rutiner kommer magen må mycket bättre.


Stress kan vara det som framkallar magbesvär eller som förvärrar besvären du redan har. För att stressa ner och förebygga magbesvär kan du kartlägga dina dagar. Lägg situationer då du upplever stress och magont på minnet och lägg en plan för hur du kan undvika dessa.

Det kan handla om att planera dina måltider bättre och mer regelbundet, att vara ute i god tid inför möten och att ställa klockan lite tidigare på morgonen för att hinna med frukost och ett kortare träningspass eller meditation. Oftast handlar det om att justera din livsstil för att komma in i rutiner som gör magen gott.

Stress rubbar matsmältningen

När du stressar minskar matsmältningsaktiviteten och man kan uppleva att magen blir förstoppad eller får diarré, känna illamående, sämre aptit och en allmän tyngdkänsla i magen.

Stress gör även att halsens muskler spänns och du får svårt att svälja eller upplever det som att du har en klump i halsen när du äter. Att äta regelbundet i lugn och ro, flera gånger om dagen, är ett steg i rätt riktning. Men du kan även se över vad du äter.

Undvik att stressa i dig en smoothie eller drickyoghurt på stående fot och ta istället tid att äta i lugn och ro. Dra ner på alkohol och tobak och försök undvika livsmedel som stressar magen, som starka kryddor, citrusfrukter, fet mat, lök, läsk och kaffe. Att stressa ner och ta dig tid till att äta regelbundet i lugn och ro är en av grundstenarna till en mage utan besvär.

Att träna ger inga negativa konsekvenser om du lider av exempelvis dyspepsi (det vetenskapliga ordet för vad många ofta kallar magkatarr). Däremot kan vissa magbesvär försämra kroppens fysiska och psykiska förmåga att ta sig an träning.

Försök att hitta träning som gör att du använder kroppen flera dagar i veckan efter din egen förmåga och där du får en stunds avbrott från stress och press utifrån.