Halsbränna

Halsbränna är vanligt när du har magkatarr, magsår eller är gravid. Det finns mycket som du kan göra själv för att lindra den.


Halsbränna

Symptom för halsbränna

Halsbränna känns som en svidande och brännande känsla i bröstet och i halsen. Det är också vanligt med sura uppstötningar och illamående.

Orsak – dålig tillslutning

Det är när magsaft hamnar i matstrupen som en halsbränna uppstår. Magsaften är väldigt stark och det är därför som det ger obehag.

Detta beror på att tillslutningen mellan magsäcken och matstrupen är försämrad vilket ofta beror på problem i övre maggropen så som magsår och magkatarr.

Vanligt om du är gravid

När du är gravid är det väldigt vanligt att du får halsbränna. Detta beror på att magen som växer trycker mot magsäcken. Dessutom så förslappas magmunnen av alla gravidhormoner. Detta är väldigt normalt och också helt ofarligt.

Om du är gravid och vill äta läkemedel mot din halsbränna ska du diskutera detta med din barnmorska först. 

Behandla halsbränna

Egenvård

Undvik att böja dig framåt och att göra tunga lyft. Du kan höja huvudändan på din säng så att ditt huvud är lite högre än din mage. Det kan du göra genom att lägga något litet under de främre sängbenen, så som böcker.

Är du överviktig kan det hjälpa att gå ner i vikt. Undvik också tobak.

Kostråd

Mat som neutraliserar syran kan vara bra så som yoghurt, filmjölk och mjölk. Även fiberrik mat är bra.

Undvik stark mat, fet mat, alkohol, juice, te och kaffe. Du ska inte heller dricka eller äta för stora mängder innan du går och lägger dig.

Medicin

Det finns receptfri medicin mot halsbränna som du kan köpa på ett apotek. Men dessa ska du äta i högst två veckor. Hjälper inte medicinen dig får du kontakta en läkare på en vårdcentral.

Läkare kan skriva ut receptbelagda mediciner mot halsbränna. Dessa läkemedel hämmar produktionen av magsyra vilket lindrar dina besvär.

En del läkemedel kan förvärra och göra att du får halsbränna. Äter du några läkemedel sen innan ska du därför diskutera dessa med din läkare. 

Kirurgi

Om du har svåra besvär och inte blir hjälpt av varken kostråd, egenvård och receptbelagd medicin kan du behöva opereras. Under operationen så förstärks tillslutningen mellan magsäck och matstrupen så att magsaft inte kan läcka upp i matstrupen.