Myten om stress och magsår

Läs om hur en forskare i Australien riskerade sitt liv för att bevisa vad som verkligen orsakar magsår.


I 1994 ändrade USAs National Institute of Health sina riktlinjer kring behandling av magsår. Då hade det blivit allmänt känt att magsår orsakas av en bakterie som heter Helicobater pylori snarare än överproduktion av magsyror, stress eller het mat. Men känner du till historien bakom denna upptäckt?

Så tidigt som på 1800-talet upptäckte forskare bakterier som levde i människors. Tyvärr lyckades de aldrig få bakterierna att överleva i en petriskål på labbet så forskningen stannade upp och glömdes bort.

warren_bio_2

Robin Warren och Barry Marshall. Från Nobelprize.org

Det var inte förrän i 1982 som två forskare i Perth, Australien lyckades odla bakterier i en petriskål av en olyckshändelse. Barry Marshall och Robin Warren hade hittat bakterier i magsäcken på människor med magsår och försökte i flera år att odla och studera dem utan framgång. När de båda reste bort över en påskhelg glömde de, av en lycklig slump, en petriskål i labbet. Över långhelgen fick bakterien H. pylori tid att växa till sig och bildade små kolonier i petriskålen. När de publicerade sina resultat i en vetenskaplig tidskrift påstod de även att bakterierna förmodligen kunde orsaka magsår.

h-pylori-bakterie

Bakterien Helicobacter pylori. Från Fujita Health University School of Medicine.

För många forskare var det omöjligt att tänka sig att bakterier kunde överleva i magsäckens starka syror och Warren och Marshall blev utskrattade.

Men de var tvärsäkra på sin hypotes och valde att gå ett steg längre. En dag gick Barry Marshall in i labbet och drack en bägare full med bakterien H.pylori som de upptäckt. Några dagar senare blev han sjuk med illamående och kräkningar. Tio dagar senare visade en endoskopi att Marshall hade begynnelserna till ett magsår tillsammans med bakterier i magen.

Därefter visade de att antibiotika inte bara tog död på bakterierna men kunde behandla magsåret. Det var sista spiken i kistan och magsår tros inte längre vara orsakat av stress eller kryddstark mat.
I 2005 fick Robin Warren och Barry Marshall Nobelpris fysiologi eller medicin för upptäckten av H.pylori och kopplingen till magsår.