✕ Stäng

Kostråd till dig med celiaki

För dig som nyligen diagnostiserats med celiaki kan det kännas svårt att hålla sig till en glutenfri kost. Här ger vi dig tips på vad du kan och inte kan äta.

Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 8 februari 2019

Håll dig till en glutenfri kost

Det är viktigt att hålla sig till en kost helt fri från gluten för att inte drabbas av några symtom.

Har du diagnostiserats med celiaki, får du träffa en dietist som går igenom vad du kan äta och inte  kan äta.

Många personer med celiaki lider ofta av näringsbrist. Det är därför rekommenderat att man i början får ett tillskott av järn, vitamin B9 (folsyra), A och D. Vid celiaki är tunntarmen infekterad och kroppens förmåga att ta upp näring från maten är försämrad.

Det är viktigt att du tidigt får kunskap om vilken kost du ska äta för att underlätta matlagning och kosthållning.

Mat som innehåller gluten

Vete, råg och korn

Mat som kan innehålla gluten

Chips, snacks, rostade jordnötter

Choklad, lakrits, godis

Glass som innehåller godis, nougat, kaksmulor

Ostkaka

Frukostflingor

Hel- och halvfabrikat av kött och fisk

Hel- och halvfabrikat av grönsaker och baljväxter

Rostad lök

Kryddblandningar

Såser, soppor och stuvningar

Mat som inte innehåller gluten

Mjölk, ost och mejeriprodukter

Kött, fisk, skaldjur, fågel och ägg

Grönsaker, rotfrukter och baljväxter

Ris och potatis

Frukt och bär

Nötter och fröer

Specialtillverkad havre

Quinoa, bovete, durra, teff, majs, soja, hirs, arrowrot, kokos och mandel

Olja, smör och margarin

Socker, salt, kryddor (kryddblandningar kan innehålla gluten – läs innehållsförteckningen).

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
Publicerad 8 februari 2019
Källor: Dietisternas riksförbund, 1177 Vårdguiden, Medibas

Senaste Nytt