Orsaker till magsår

Magsår orsakas nästan alltid av en bakterie men det finns också läkemedel som vid regelbunden användning kan orsaka sår i magsäcken. Stress kan vara en utlösande faktor men det är ett gammaldags begrepp att stress orsakar magsår.


Magsårsbakterien

Magsår beror nästan alltid på bakterien Helicobacter pylori. Bakterien är mycket vanlig och omkring 30-50 procent av befolkningen har H.pylori i magen. Förmodligen sprids bakterien enkelt inom familjen och många smittas redan som barn.

Sår i tolvfingertarmen är nästan alltid orsakade av magsårsbakterien H.pylori. Men eftersom bakterien är mycket vanlig har det visat sig att många personer har bakterien i magen utan att få magsår. Det är oklart varför bakterien orsakar magsår hos vissa men inte andra men det kan ha en genetisk betingelse. Läs den spännande berättelsen om hur det upptäcktes att magsår orsakas av en bakterie.

Magsår av läkemedel

o%cc%88verdos-av-sma%cc%88rtstillandeMagsår kan också vara orsakade av vissa inflammationshämmande läkemedel eller läkemedel mot värk och feber som innehåller acetylsalicylsyra. Det orsakar främst magsår i magsäcken. De kan nöta på magsäckens skyddsbarriär om du tar det ofta och därmed leda till magsår.

Exempel på läkemedel som kan orsaka magsår:

  • Diklofenak finns i voltaren
  • Ibuprofen finns i Ipren
  • Acetylsalicylsyra finns i Treo och Aspirin

Utlösande faktorer

Kaffe, starka kryddor, tobak, alkohol, mediciner, fet mat och salt mat kan vara sådant som utlöser magsår. Även stress och oregelbundenhet i sitt liv kan vara en utlösande faktor men man brukar inte längre säga att stress direkt orsakar magsår om du annars är frisk.

Idag rekommenderas inte någon speciell kost för personer med magsår. Du kan dock vara uppmärksam på vad som försämrar symptomen för just dig och försök undvik dessa livsmedel.