Mat vid magkatarr

Mat som lindrar magkatarr. Myter och sanningar om mat som kan lindra och om mat som orsakar besvär.

För vissa personer med känsliga magar kan fet mat ge ökade besvär.


Kan mat lindra magkatarr?

Mat kan både hjälpa och förvärra besvär och symptom vid magkatarr. Det finns även situationer då kost inte har så stor påverkan på magkatarr alls. Har du exempelvis magkatarr på grund av stress eller andra psykiska orsaker så påverkar inte maten särskilt mycket.

Skonsam kost – ett gammalt råd

Förr gav all vårdpersonal rådet till patienter med magkatarr att äta en skonsam kost. Alltså äta mat som är snäll mot magen så att magen och tarmen inte retas och på så sätt kan besvären lindras.

Exempel på denna skonsamma kost är kokt mat som kokta grönsaker och vit fisk, vitt bröd, mjölk och ljust kött. För mycket fiber skulle även undvikas.

Men på senare tid har man kommit fram till att ”skonsam mat” inte gör så stor nytta, eller hade så stor effekt, som man förut trodde.

Nya kostråd och tips

Det man med säkerhet vet är att alkohol, tobak och kaffe kan ge besvär hos de som har en känslig mage. Därför kan du försöka undvika detta om du har magkatarr. För en del personer kan även fet, friterad och stekt mat ge besvär.

Kostråden ovan är tumregler och gäller absolut inte för alla. De varierar också från person till person hur mycket sjukdomen påverkas av kost.

Ett tips är att pröva en elimineringsdiet för att ta reda på vad din mage inte tycker om. Läs mer om hur man gör en elimineringsdiet här.

Vid IBS, en kronisk tarmsjukdom som kan ge svåra besvär med diarré och förstoppning, har den så kallade FODMAP-strategin visat sig ha god effekt hos en del patienter. Läs mer om hur dessa kostråd fungerar här.

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på hur du äter lika mycket som vad. Även om du inte hittar en enskild ingrediens som gör dina besvär bättre eller sämre så kan du få en hel del hjälp av att äta regelbundet och i lugn och ro.