För lite magsyra kan orsaka magkatarr

För lite magsyra är en vanlig orsak till besvär med magen. Magsyran är nämligen viktig för att bryta ner maten och för vårt välbefinnande.


Nedbrytning av mat är en lång process med flera steg som börjar så fort maten når vår mun. I munnen tuggar vi sönder födan och tillsammans med enzymer i salivet börjar nedbrytningsprocessen. Den sönderdelade födan transporteras sedan ner genom svalget till  magsäcken som är fyllt med magsyra.

Magsyra bryter ner födan

Magsäcken är en ogästvänlig miljön. Slemhinnecellerna i magsäcken bildar magsaft, som bland annat innehåller saltsyra, och hjälper till att bryta ner proteiner. Syran gör magens miljö sur, vilket krävs för att enzymer som pepsin ska fungera korrekt. Pepsin är ett av de viktigaste enzymerna i magen och bryter ner födan ytterligare.

På grund av den sura miljön, hålls även oönskade bakterier borta från matsmältningsorganen.

Brist på magsyra orsakar magkatarr

Brist på magsyra leder till att födan inte bryts ner ordentligt. Detta kan resultera i magkatarr. Föda som inte brutits ner tillräckligt släpps ut ur magen för snabbt och når tunntarmen i för stora klumpar. Kroppen har svårt att ta till sig näringsämnen från obearbetad mat, vilket kan resultera i vitamin- och mineralbrist.

Eftersom magsäckens sura miljö håller oönskade bakterier borta, kan för lite magsyra leda till infektioner i mag-tarmkanalen.

Testa om du har för lite magsyra

För lite magsyra kan ge upphov till samma symtom som för mycket magsyra, till exempel magsmärta, illamående, sura uppstötningar, tidig mättnadskänsla, förstoppning, orolig och uppblåst mage. Det är därför inte ovanligt att personer med för lite magsyra tror att problemen beror på för mycket magsyra.

Du kan enkelt testa hemma om du lider brist på magsyra.

På morgonen, blanda en tesked bikarbonat i ett halvt glas vatten och drick på fastande magen.

Om du har tillräckligt med magsyra reagerar bikarbonatet med saltsyran. Du kommer då att rapa bikarbonat en kort stund.

Om du har för lite magsyra, uteblir reaktion.

Behandling

Du kan ta kosttillskott som ökar nivåerna av saltsyra eller enzymet pepsin.

Betaine HCL (saltsyra) och pepsin är två vanliga kosttillskott som finns i tablettform och går att köpa i hälsokostbutiker.