Dietistens bästa kostråd vid magkatarr

Om du har problem med magkatarr så är en av de första sakerna du kan göra är att se över dina matvanor. – Det är viktigt att inte bara kolla på vad du äter, utan även hur och var du äter, säger dietist Ulrika Brunn.


Dietistens bästa kostråd vid magkatarr

Dietist Ulrika Brunn guidar dig hur du bör se över dina matvanor om du lider av magkatarr.

Vad som orsakar magkatarr kan vara olika från person till person. Men inledningsvis kan du se över dina matvanor, för att se om det hjälper genom att förändra dessa.

– Mat som generellt kan vara problematiskt för magen är fet mat så som snabbmat och friterad mat, då fet mat är väldigt svårsmält, säger dietist Ulrika Brunn.

– Vissa kan även reagera på starka livsmedel så som kaffe, alkohol och sådant som är surt så som apelsin och citron. Eller starka kryddor, lök och paprika.

Ät skonsamt

Om du har problem med magkatarr kan du därför försöka äta mer skonsam och lättsmält mat. Exempelvis kokt fisk, ugnsbakad fisk eller vitt kött så som kyckling och kalkon.

kostråd vid magkatarr

– Vissa kan även reagera på starka livsmedel så som kaffe.

– Det viktiga är att det inte finns någon hård eller friterad stekyta.

Du ska också undvika för mycket fibrer i maten.

– Fibrer är något som magen måste jobba mycket med för att kunna smälta och ta hand om.

Slänger du i dig maten?

Förutom att reflektera över vad du äter så bör du också tänka på hur och var du äter.

– Är du stressad när du äter och slänger i dig maten? Eller äter du bara ett jättestort mål per dag? Detta kan nämligen påverka magen.

Ta tillräckligt med tid på dig när du äter och ät regelbundna måltider fördelade under dagen.

– Även miljön runt omkring påverkar. Ät i en lugn och avslappnad miljö. Istället för att sitta framför en dator är det bättre att sitta vid ett matbord.

Sök vård om dina besvär inte går över

Om din magkatarr inte blir bättre trots att du har förändrat dina matvanor, och du har svåra besvär, så ska du söka vård för att få rätt hjälp.