Magsår

Vid magsår har du sår i magsäcken eller tolvfingertarmen. Du kan må illa, ha ont i magen, bli mätt snabbt och känna dig uppkörd. Magsår kan börja blöda eller brista vilket kan bli en livshotande situation.


Magsår

Om du kräks blod, har svart avföring eller får svåra magsmärtor ska du söka akut vård.

Magsår

Magsår innebär sår i magsäcken eller tolvfingertarmens slemhinna. Det orsakas oftast av en bakterie men kan också utlösas av regelbundet användande av vissa läkemedel.

Symptom

Symptomen för magsår kan variera mycket hos olika personer och tillfällen. Vanligt symptom kan dock vara ont i övre delen av magen och illamående. Besvären kan komma periodvis, och hjälpas eller försämras av att äta.

Brustet magsår

Ett magsår kan utvecklas till ett blödande magsår eller ett brustet magsår. Då läcker innehållet i magen ut i buken vilket kan vara livshotande.

Symptom på blödande eller brustet magsår:

  • Mycket ont i övre delen av magen
  • Kräkningar, maginnehållet har blod eller ser ut som kaffesump
  • Avföring är svart
  • Viktminskning
  • Svårt att svälja
  • Blodbrist kan ge trötthet och andfådd

Undersökning – blod- och vävnadsprov

Tror du att du har magsår ska du kontakta din husläkare. För att veta säkert vad dina magproblem beror på krävs en undersökning – i detta fall genom blodprov och gastroskopi. Med gastroskopi kan läkaren se insidan av magen och tolvfingertarmen samt ta vävnadsprover som kan visa om du har bakterien H.pylori i magen eller om du har cellförändringar som kan indikera magcancer.

Det går också att ta prov utan gastroskopi. Detta görs vanligtvis på personer under 50 år som inte är i riskzonen för magcancer.