Recept: 3 rätter som är snälla mot din mage

Här hittar du recepttips för måltider som innehåller mag-snälla ingredienser.


Vissa livsmedel har tendens att oroa magen, om du lider av magbesvär kan det vara värt att testa exkludera vissa livsmedel som till exempel lö, bönor och linser då de är gasbildande.

(samtliga recept är för 4 personer)

Ljummen carpaccio på morot

En italiensk klassiker med en twist. Carpaccio görs i Italien traditionellt med tunt skuret kött men då kött är för hårdsmält för känsliga magar byts det i detta recept ut mot ljummen tunt skivad morot.

400 g morötter

½ dl mandel (skållad)

2 msk olivolja

1 tsk flingsalt

1 dl grovriven parmesan eller annan lagrad hårdost

2 dl ruccola

Skala och koka morötterna ”al dente” (som Italienarna säger när det ska vara lite tuggmotstånd kvar) i lättsaltat vatten, cirka 10 min. Hacka mandeln grovt och rosta den i en torr, het panna tills den får färg. Skär morötterna i tunna skivor och lägg dem på en tallrik. Ringla över olivolja och strö över salt, ost och rucola. Servera genast så att carpaccion äts ljummen.


Ratatouille

Härligt mustig grönsaksrätt som kan serveras som den är eller tillsammans med kyckling.

1 zucchini

2 auberginer

4 tomater

1 röd paprika

Rödvinsvinäger (en skvätt)

Färsk timjan

Färsk rosmarin

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

Sirap (en skvätt)

Salt & peppar

Förbered vitlöksolja genom dela vitlöken och lägga den i olivolja, låt dra i minst 30 minuter innan du sedan tar upp vitlöken. Skär grönsakerna i bitar och börja med att steka zucchini, aubergin och paprika i vitlöksoljan tills de har fått fin färg. Lägg därefter i finhackade tomater tillsammans med en skvätt rödvinsvinäger, sirap, salt och peppar. Vänd till sist ner de färska kryddorna. Låt puttra på svag värme en liten stund, smaka av och servera som det är i skålar eller gärna med kyckling.


Ugnsbakad ananas med vaniljyoghurt

En frisk dessert med ananas som innehåller en mängd hälsosamma ämnen. Bland andra bromelain, en enzymblandning som bryter ner protein och underlättar matsmältningen.

600 g ananas

3 st kryddnejlika

2 st kanelstång

2 tsk brunt farinsocker

1,25 dl vatten

1 dl vaniljyoghurt

1 näve färsk mynta

Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skär ananasen i bitar (ta inte bort stammen, det är den som innehåller bromelain). Lägg allt utom vaniljyoghurten i en ugnsform. Täck över med folie och baka i ugnen i 30 minuter. Ta bort foliet och låt stå i 15 minuter till, tills ananasen har fin färg och vätskan har karamelliserats. Servera med en klick yoghurt och dekorera med myntablad.