Operation mot halsbränna underutnyttjat

Risk för återfall och komplikationer efter en operation mot halsbränna är lägre än tidigare uppskattat visar ny svensk studie. Särskilt för vissa patientgrupper som kan slippa långvarig medicinering.


Svår halsbränna och sura uppstötningar drabbar omkring 10 till 20 procent av befolkningen och behandlas idag främst med läkemedel.

Medicinerna motverkar sur mage och lindrar därför bara symptom men gör ingenting åt det bakomliggande problemet.

Halsbränna kan också behandlas med en operation som förstärker tillslutningen till magsäcken så att magsaft inte läcker upp i strupen.

Operationen har blivit mer och mer ovanlig delvis för att kirurgi innebär en risk för komplikationer och återfall. Risken kopplad till operation mot halsbränna är dock baserad på några få, gamla och små studier.

Forskare vid Karolinska institutet har därför gjort en uppföljning av alla patienter som fått en operation mot halsbränna i Sverige mellan 2005 och 2014. Sammanlagt inkluderar studien 2655 patienter och resultaten visar att risk för återfall enbart är omkring 18 procent. Det är lägre än de flesta tidigare studier visat.

Dessutom är risken för komplikationer bara 4 procent och de flesta komplikationer är inte allvarliga.

Ett underutnyttjat alternativ

Studien visar att friska män under 45 år har lägst risk för återfall och forskare bakom studien menar att operation kan vara ett underutnyttjat alternativ för denna patientgrupp. Kirurgi är en engångsbehandling till skillnad från livslång läkemedelsbehandling som också medför risk för komplikationer som benskörhet, lunginflammation samt mag- och tarminfektioner.