Kostråd till dig med celiaki
För dig som nyligen diagnostiserats med celiaki kan det kännas svårt att hålla sig till en glutenfri kost. Här ger vi dig tips på vad du kan och inte kan äta.
Håll dig till en glutenfri kost
Det är viktigt att hålla sig till en kost helt fri från gluten för att inte drabbas av några symtom.
Har du diagnostiserats med celiaki, får du träffa en dietist som går igenom vad du kan äta och inte kan äta.
Många personer med celiaki lider ofta av näringsbrist. Det är därför rekommenderat att man i början får ett tillskott av järn, vitamin B9 (folsyra), A och D. Vid celiaki är tunntarmen infekterad och kroppens förmåga att ta upp näring från maten är försämrad.
Det är viktigt att du tidigt får kunskap om vilken kost du ska äta för att underlätta matlagning och kosthållning.
Mat som innehåller gluten
Vete, råg och korn
Mat som kan innehålla gluten
Chips, snacks, rostade jordnötter
Choklad, lakrits, godis
Glass som innehåller godis, nougat, kaksmulor
Ostkaka
Frukostflingor
Hel- och halvfabrikat av kött och fisk
Hel- och halvfabrikat av grönsaker och baljväxter
Rostad lök
Kryddblandningar
Såser, soppor och stuvningar
Mat som inte innehåller gluten
Mjölk, ost och mejeriprodukter
Kött, fisk, skaldjur, fågel och ägg
Grönsaker, rotfrukter och baljväxter
Ris och potatis
Frukt och bär
Nötter och fröer
Specialtillverkad havre
Quinoa, bovete, durra, teff, majs, soja, hirs, arrowrot, kokos och mandel
Olja, smör och margarin
Socker, salt, kryddor (kryddblandningar kan innehålla gluten – läs innehållsförteckningen).