Behandla magkatarr

Du kan behöva utesluta en viss typ av mat för att behandla magkatarr. Du behöver oftast pröva dig fram för att se vad just du kan äta och inte äta. Det finns även receptfri medicin mot magkatarr.


Behandla

Medicin

Det finns inga riktigt bra läkemedel på marknaden mot magkatarr, men det pågår forskning på detta område just nu.

Det finns däremot receptfria läkemedel på apoteket som neutraliserar syran i magen vilket kan lindra besvären. Dessa läkemedel bör däremot inte användas för länge.

Om dina besvär inte blir bättre ska du prata med din läkare för att se om det finns någon medicin som kan lindra just dina symptom.

Mat och kostråd

En annan typ av behandling som inte kräver några läkemedel är att utesluta mat som du tror ger dig besvär. Uteslut en sak i taget för att tydligt se vad som ger besvär och vad som inte ger besvär. Det kan verka jobbigt och ta lång tid men det kan vara värt att veta vad du kan och inte kan äta.

Vilken typ av mat som du ska utesluta är givetvis individuellt, men ofta rör det sig om stark mat eller mat som innehåller mycket syra och fett. Mat som är friterat och stekt kan också vara sådant som triggar igång magkatarr.

Ät gärna långsamt i en avslappnad miljö på regelbundna tider fördelat över hela dygnet, med två till tre mellanmål och lagom stora portioner lunch och middag.

Om du verkligen vill bli av med dina magproblem bör du dessutom inte använda tobak samt dricka alkohol i mycket måttliga mängder.

Motionera och varva ner

Att varva ner kan hjälpa mot magkatarr. Försök att göra detta genom avslappningsövningar och yoga.

Tänk även på att du måste börja prioritera i ditt liv – vad är nödvändigt just nu. Se till att du sover tillräckligt många timmar och att du motionerar regelbundet. Läs mer om hur du kan varva ner på stress.se.

Kontakta din vårdcentral

Du bör kontakta din läkare om besvären är svåra med magsmärtor som inte går över. Eller om du tappar aptiten och går ner mycket i vikt.

Du ska söka vård direkt om du plötsligt får väldigt ont i magen, eller om din avföring eller kräks innehåller blod.